Sidor

tisdag 26 oktober 2010

En mandatperiod till ända och en ny står för dörren

Tänka sig att det har redan gått fyra år. Jag tycker inte att det var länge sedan jag kandiderade till kommunfullmäktige första gången och blev invald 2006. I måndags var det dags för mandatperiodens sista fullmäktige. Kanske borde jag försöka mig på att göra ett personligt bokslut. Om det blir så får det anstå till ett senare tillfälle. När jag kom hem ikväll läste jag på SVT Text att toppolitikerna har bloggat mindre efter valet än före. Jag är inte det minsta förvånad. För det första så var vi många som satsade mycket tid inför valet för att nå ut till dig som väljare. Jag knackade dörr, stod på torget, skrev insändare, pratade i telefon och i kön på mataffären. Ja, det var politik över allt och hela tiden. Så kom valdagen. Lokalerna stängs och rösträkningen startar. Och så kom väntan på länstyrelsens kontrollräkning. Och så kom väntan på personvalskryssen. Men det var ändå något som fattades. Förhandlingarna mellan partierna för att bemanna styrelser och nämnder för perioden 2011-2014. Och nu är vi där. Några förhandlingar och nomineringar är färdiga, men ännu inte offentliga. Alla partier ska bli klara, och besluten vidimeras, och informationen samordnas. Inte så konstigt att det blir färre blogginlägg. Alla känner till det vakuum som brukar beskrivas från amerikanska presidentval när den sittande presidenten ännu inte avgått och den nya inte tillträtt. Ungefär där är vi i kommun- och landstingspolitiken.

Under tiden får jag bjuda på en länk till artikel i Vimmerby Tidning med anledning av några inlägg jag gjorde vid mandatperiodens sista fullmäktige. Bakgrunden till mitt inlägg var att för nästan exakt ett år sedan beslutade kommunstyrelsen om särskilda avtalspensioner och i samma andetag lät kommunstyrelsen respektive nämnd behålla sina lönemedel för att stärka nämndernas budget med sammanlagt 10 miljoner kronor. Nu är det osäkert om det verkligen blev så. Bristfällig redovisning gör det svårt att utläsa om kommunens personella numerär / tjänster verkligen har minskat i samma omfattning som de särskilda avtalspensionerna utbetalas. Ihärdiga rykten gör gällande att kommunen nu betalar 172% för de tidigare 100% som var tänkt att bli 72%.

En särskild granskning har startats för att reda ut vad som verkligen är sant. Det känns som om oavsett insats under alla andra fullmäktige i mandatperioden, känns min fråga avseende dessa 10 miljoner som om jag gjort väljarna en tjänst. Om övriga 48 ledamöter också vågade att ifrågasätta sina egna och andras beslut så går det tyvärr inte att räkna hem en  besparing om 48x 10 = 480 miljoner kronor. Men om 48 ledamöter eller minst 24 slöt upp bakom en frågeställning som en ledamot hittar i storleksordning 10 miljoner kronor så skulle kommunens skattebetalare spara lika mycket som skattehöjningen 2008. Lägg därtill andra kända dåliga avtal och vi är nästan uppe på 20 miljoner kronor. Det finns mycket att göra 2011-2014 och jag ser fram emot nästa mandatperiod.

Med ny sammansättning och bemanning i fullmäktige (1 november 2010) och styrelser och nämnder (1 januari 2011) så tar säkert bloggandet fart igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar