Sidor

lördag 14 september 2013

Idag om 365 dagar har vi haft fyra partipolitiska val

Först ut kommer val till EU-parlamentet den 25 maj 2014 med förstidsröstning från den 7 maj. Sedan kommer val till kommun, landsting och riksdag den 14 september. Det är andra söndagen i september. Det är en vecka tidigare än vi har gått till valurnorna förr om åren. Förtidsröstningen börjar 27 augusti.

Imorgon så är också en typ av val. Det är val för dem som är medlemmar i Svenska kyrkan till dess församlingar, stift och kyrkomöte. Tidigare har valet i Svenska kyrkan legat strax efter valen till kommun, landsting och riksdag, men nu har man frigjort sig från den ordningen och det är bra. Kyrkan är en mycket stor medlemsorganisation i Sverige tack vare sin tidigare koppling mellan kyrka och stat. Då har jag i regel inte röstat. Men nu har kyrkans frigörelse från partipolitiken tagit ett steg till tack vare att Moderaterna inte ställer upp i valet som politiskt parti. Jag tycker att övriga partier också borde lämna kyrkans val, eller tänker sverigedemokrater, socialdemokrater, centerpartistet och kristdemokrater också börja rösta fram partisinnande kandidater och infiltrera i andra ideella föreningar och organisationer? Många ideella föreningar skyddar sig genom sina stadgar mot partipolitiska ställningstaganden genom att inte tillåta partipolitisk påverkan och ställningstaganden inom sin organisation. Kyrkan borde också vara fri från partipolitisk påverkan inom sin organisation och leva som vilken ideell organisation som helst i samhället.

Morgondagens valdag i Svenska kyrkan betraktar jag som vilket årsmöte som helst för ideella föreningar. Alla partipolitiska kandidater är diskvalificerade och jag kommer försöka finna en oberoende och partipolitiskt fristående kandidat. Är du medlem? Gå och rösta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar