Fler fria förskolor ökar valfriheten! Föräldrar kan välja mellan flera utförare, kanske olika pedagogiska inriktningar. Samma val uppstår för personal som också kan ha andra motiv, t.ex. att bli sedd med nya ögon hos en ny arbetsgivare. Fler fria förskolor stärker också kvalitén. Det blir konkurrens om att erbjuda barn hög kvalité och personal goda villkor. Kommunens förskolepersonal har redan berättat om att det egna kvalitetsarbetet tagit fart sedan förskolan Linnea vid Björkbacken öppnade. Fria förskolor i konkurrens med kommunens förskolor är alltså jättebra för alla barn oavsett vilket val föräldrarna gjort.
De senaste året har föräldrar till 1-2-åringar haft ytterligare ett val, nämnligen kommunalt vårdnadsbidrag. Det har ökat valfriheten och kanske även det bidragit till att kvaliteten i förskolorna ökat. Föräldrarnas eget val motsvarar cirka en förskoleavdelning. När föräldrarna har ett "eget" alternativ så bidrar det till att ytterligare skärpa konkurrensen om barnen. Förskolorna måste vara ännu bättre för att bli valda.
Sedan en tid tillbaka har det cirkulerat information om att TS (Teknik- och Servicenämnden) och BUN (Barn- och ungdomsnämnden) planerar för att bygga ett förskolekomplex om sex avdelningar som ersättning för de som måste stängas och nedläggning av någon/några en- / två-avdelningsförskolor för att uppnå samordningsvinster.
Jag undrar: Hur många föräldrar vill ha 120-barnsförskolor? Vill föräldrarna verkligen ha dessa storskalelösningar? Är det därför man valt att bo i vår kommun? Och hur blir det om en smittsam sjukdom skulle slå till så att förskolan måste hållas stängd? Det verkar vara knepigt nog som det är idag med mindre förskolor. Så här tycker jag!
- Berätta om behovet av cirka 4-5 nya förskoleavdelningar inom 1-2 år, och uppmuntra fria förskolor att växa / etablera sig i Vimmerby och den egna personalen att starta eget.
- Gör en enkätundersökning för att ta reda på intresset för ett utbyggt kommunalt vårdnadsbidrag till att omfatta 1-3-åringar (idag 1-2-åringar). Vid stort intresse behövs färre / mindre byggnader vilket bidrar till lägre kommunala kostnader. Vid litet intresse är inverkan på ekonomin låg medan valfriheten ändras från Nej till Ja.
Klokt Magnus. Det mesta av kommunal verksamhet kan och ska prövas utanför det allmänna. Inte det att vi inte ska ha något offentligt. Tvärtom. Vi ska ha mer valfrihet. Både offentligt, kollektivt, organisationsstyrt och privat. Då ser man till kundernas behov av att välja.
SvaraRadera