Sidor

onsdag 28 juli 2010

Tack Erlandsson för åsikterna i matfrågan

Rubriken anknyter till pressmeddelande från Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) som finns på Centerpartiets webb och som också publicerades bl.a. i Vimmerby Tidning lördagen den 24 juli 2010. Med anledningen av det skickade jag en insändare riktad till väljarna i Vimmerby. Insändaren publicerades den 28 juli 2010 under rubriken:

"Tack Erlandsson för åsikterna i matfrågan

På valdagen kan du ge valfrihet och mångfald en skjuts i rätt riktning.

Under mer än ett års tid har jag förundrats och förvånats över varför vår borgerliga majoritet inte tar vara på chansen att föra den politik som våra väljare önskar se genomförd. När Allians för Sverige bildades inför valet 2006 var det ett initiativ som vilade på stadig grund. Alla ingående partier hade gjort ett grundligt arbete tillsammans och tagit fasta på partiernas kärnvärden, de utmaningar som Sverige stod att möta och människors förväntan på framtiden.

Tänk om vi hade haft Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) som ordförande i Teknik- och Servicenämnden. Då hade vi sluppit det fantasilösa kylmatsystemet. Förmodligen hade vi istället varit en föregångskommun med Sveriges bästa offentliga mat till barn, hemtjänstkunder och äldreomsorg.

Och hade han varit ordförande i Omsorgsnämnden då hade vi haft valfrihet och mångfald inom äldreomsorgen också. Ja, så hade det varit vilken minister vi än haft eftersom de regerar tillsammans, men här ligger politiken minst fyra år efter riksnivån.

Jag vill verkligen tacka Eskil Erlandsson för hans insändare i Vimmerby Tidning i lördags och hans tidigare presenterade vision om Sverige – det nya matlandet som bl.a. går ut på att maten i skolor, äldreboenden och till dem som får maten levererad hem ska vara riktigt bra mat. Och där till ska den som beställer maten ska kunna välja både mat och leverantör.

För Eskil Erlandsson, och regeringen, är valfriheten som införts genom lagen om valfrihetssystem, LOV, det självklara sättet att driva äldreomsorg i Sverige och jag instämmer. Låt människor välja vem de vill anlita för sin service. Varför ska den rätten upphöra bara för att man blir gammal?

Jag undrar hur många mandatperioder det ska ta innan Vimmerbycentern anammar Eskil Erlandssons linje så att våra gamla får en mångfald av utförare att välja mellan.

För mig är valfrihet att välja bland en mångfald av utövare en självklarhet. Långt ifrån alla politiska partier tycker att det ska vara så. De rödgröna säger nej. I Vimmerby hoppas jag trots allt att vi kan bli fyra borgerliga partier som lovar bredda och fördjupa valfrihet och mångfald de kommande fyra åren trots osäkerhet hos enskilda kandidater, eller hur ska jag annars tolka att det är så tunt med förslagen de gångna åren.

På valdagen kan du välja bland partier. Och inom respektive parti kan du rösta på en kandidat genom att sätta ett kryss. Ett kryss på mig innebär Nej tack till kylmat och Ja tack till valfrihet med start 2011. Ditt kryss kan göra skillnad!"

( ur Vimmerby Tidning 2010-07-28)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar