Sidor

söndag 4 april 2010

Enklare, effektivare, öppnare och mera tillgängligt i Vimmerby

Det börjar gry vid horisonten. Våra motioner börjar göra nytta. I april 2007 motionerade vi om Enkla regler och årlig redovisning av förslag till förenklingar av kommunens regelverk och verksamhet med målet att bli den "enklaste" kommunen i Sverige. I september 2008 motionerade vi om förbättrad tillgänglighet och öppenhet på kommunens webbsida.

Båda motionerna börjar ge positiva resultat och jag ser också andra spinn-off-effekter som visar att vi var rätt ute redan när motionerna skrevs. T.ex. så ska alla nämnder till den 31 mars 2010 ta fram en sammanhållen delegationsordning för sin verksamhet för att därefter revidera den årligen. Därtill ska kommunstyrelsen ska ta fram förslag till en policy för enkla regler där enskilda personer, föreningar och företag kommer i kontakt med kommunen. Jag undrar bara hur det kunde ta 2 år och 5 månader för motionen att ta sig från förslag till beslut!

Lite snabbare gick det med första steget av tillgänglighet och öppenhet på webben. Den motionen tog "bara" ett år på sig. Det konstiga är bara att man år 2008 ska behöva motionera om att denna typen av info ska vara tillgänglig på webben! Utöver detta borde vi snart märka ytterligare förbättringar då fullmäktige anslagit 200 000 kr i ett särskilt tilläggsanslag till förbättringar. Men de allra största förbättringarna finns kanske genom att finna med ny ledning och webbkultur!

Vilka är då spinn-off-effekterna? Jo, för dryga månaden sedan redovisade Miljö- och byggnämnden hur man klarat av ett bygglovsärende på 1,5 timma från ansökan till beslut! Sedan 2-3 månader tillbaka får man som fullmäktigeledamot kungörelse med e-post! Tänk att det kan vara en nyhet! Och här om dagen gick det alldeles utmärkt att gå från beslut till handling på en dag när det gällde döende och storvuxna träden framför turistbyrån.

Tyvärr fick vi inte majoriteten med oss att sätta målet att bli Sveriges enklaste kommun så tills vidare får jag väl nöja mig med att fortsätt argumentera för det. Hör av dig med dina förslag! 2014 - Vimmerby - Sveriges enklaste kommun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar