Sidor

onsdag 14 april 2010

LOV-ande förstudie och seminarie

Jag har tidigare skrivit om bristen på bra beslutsunderlag. Nu kan jag äntligen rapportera om en bra förstudie från Omsorgsförvaltningen som väcker mina förhoppningar om kommande bra underlag i beslutsprocessen om införande om valfrihet i hemtjänsten.

Som en del av denna process var bl.a. Vimmerbys pensionärsråd och politiker inbjudna till ett seminarium / föreläsning om valfrihet i hemtjänsten och vad kommunen bör tänka på om man vill införa valfrihet. Föreläsare var Greger Bengtsson, Sveriges kommuner och landsting, som mycket engagerat och skickligt guideade oss från idé till genomförande, genom svårigheter, utmaningar, fallgropar och till glädjeämnen.

Förutom den ökade valfriheten för kunderna är det en vanlig effekt att också den egna organisationen får en nytändning genom att kommunens hemtjänstpersonal och -organisation kan jämföra sig med sina utmanare, de får en positiv återkoppling, känner sig behövda och valda. Men det går inte av sig självt. Det krävs ett medvetet och planerat utvecklingsarbete, en positiv inställning till konkurrens, en vilja och tävla om att tillhandahålla Vimmerbys bästa hemtjänst för att bli vald och fortsatt förtroende att utföra hemtjänsten varje dag, vecka, år ut och år in.

Nästa steg i vår kommunala beslutsprocess är att vänta i juni 2010. Hör gärna av dig med dina frågor och funderingar!

För dig som vill läsa mer om valfrihet enligt Lagen om valfrihetstjänster rekommenderas Sveriges kommuner och landstings valfrihetssidor (klicka här). Linköping är en av flera kommuner som redan har denna valfrihet. På deras webb kan man läsa hur hemtjänstkunderna betygsatte såväl kommunens hemtjänst som övriga hemtjänstföretag (klicka här).

Kommentera gärna genom att klicka på "kommentarer" här nedan. Du kan vara anonym om du vill. Eller skicka dina kommentarer till mig på adressen magnus.gustafsson@moderat.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar