Sidor

söndag 4 april 2010

En nyhet som skulle glädja Jordbruksministern Eskil Erlandsson (c) och Vimmerbys barn och gamla

vore att Vimmerbys politiker rev upp beslutet om centraliserad kylmatlagning och istället beslutade om utveckling av ett decentraliserat barn- och äldrenära kostsystem med nära anknytning till vår kommuns växande turismnäring.

Det hade med lite god vilja kunnat ske genom att etablera samarbete med lokala entreprenörer som genom ett erbjudande om tillhandahållande av god och näringsriktig mat till barn och äldre fått motsvarande ersättning som det kostar kommunen. I sämsta fall så hade "bara" den målsättningen nåtts men en mera trolig utveckling är att den  / de som hade vunnit upphandlingen för skolmatsrestaurangerna satsat på restaurangerna också utanför skoltid. Skolmaten hade blivit en trygg plattform för att satsa på servering på kvällar, helger, sommarlov.

I Gullringen så hade man säkert presenterat ett utbud för alla jobbarna på Skanska och vips hade man haft dubbelt så många kunder att fördela de fasta kostnaderna på. Man hade säkert varit en del av konceptet Arena Gullemon (en idé som drivs av bl.a. Gullringens GoIF för utveckling av både förening och samhälle). I Gullringens närhet finns både Loxbo Lantkök och Söderhult som skulle kunnat vara intresserade av detta.

I Storebro så hade det varit en möjlighet för gästgiveriets ägare att ta sig an skolmaten och därmed säkra en minsta nivå september till maj för att blomma ut under sommaren när turismen trycker på. Självklart vore det också positivt för övriga näringsidkare i Storebro att ha tillgång till en restaurang året runt.

Tuna fick av outgrundliga skäl nästan denna möjlighet, dock är det fortfarande en kommunal matsal och därför måste den som satsar på att serva turistströmmen till exempelvis älgparken klara sig utan den trygga och jämna beläggning som en skolmatrestaurang resten av året betyder.

Sannolikt finns motsvarande möjligheter i Frödinge (intill alla ostkakebesökare, Rumskulla (med alla Emilbesökare). Jag kan helt enkelt inte förlika mig med att projektet kylmatsystemet fortsätter!

Nu är det min övertygelse att matlagning på plats är bästa lösningen oavsett om det gäller våra kransorter eller Vimmerby stad. Det hade i varje fall varit bra att utreda det alternativet lika seriöst som kylmatlagning. Jag tror att en sund konkurrens är en mycket viktig faktor för utveckling. Som det ser ut att bli så kommer så gott som alla barn och gamla få äta samma mat, och inga rektorer eller gymnasiechef kommer kunna i någon nämnvärd omfattning kunna påverka skolans attraktionskraft med särskilt bra mat. Det finns helt enkelt ingen morot för att driva någon egen utveckling. Allt kommer styras av teknik- och servicenämndens budget och förvaltningens kostchef.

Så tyvärr bästa Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c), Vimmerby ser inte ut att bli drömmen om implementering av din vision "Sverige - det nya matlandet" - och Näringsministern Maud Olofssons (c) mål om stärkt företagande i allmänhet och kvinnligt företagande i synnerhet i en redan gles kommun med stor landsbygd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar