Sidor

torsdag 27 maj 2010

Bristande beslutsunderlag än en gång

Tänk att det ska vara så svårt att få beslutsunderlag som innehåller flera olika alternativ. Denna gång gäller det ett beslutsunderlag för skolskjutsar inom Vimmerby kommun. Det är Teknik- och servicenämnden som organiserar skolskjutsarna och nu vill man öka avstånden för när barn och ungdomar ska vara berättigade till skolskjuts.

Det är ju ett enkelt sätt att spara pengar på det egna kontot, men det kan ju svårligen kallas service, och jag är inte helt övertygad om att det sparar några pengar för kommunen. Ty sämre skolskjutsar kan betyda att en familj finner det bättre att bo på annan ort och lämnar kommunen. Visserligen sjunker kostnaderna för skolskjuts men det gör också kommunens skatteinkomster och så blir det ännu svårare att få ekonomin att gå ihop.

Jag tycker det vore mera logiskt att Barn- och ungdomsnämnden var ansvarig. BUN borde beställa vilken nivå på skolskjutsar man vill ha, eller erbjuda en bättre tjänst än lagens lägsta nivå. Det vore naturligt att Barn- och ungdomsnämnden hade ansvaret eftersom vi har att balansera resurserna för att skapa attraktiva skolor och bästa möjliga studieförutsättningar för eleverna. Barn- och ungdomsnämnden har också närmarare kontakt med rektorer, lärare, barn och föräldrar.

Jag tror också att det vore mycket enklare vid omdisposition av resurser om det vore "skolan" själv som hade ansvaret.

Av den anledningen föreslog jag i dag att en förändring av skolskjutsarna inför höstterminen borde debatteras och beslutas av fullmäktige och inte Teknik- och servicenämnden. Och på grund av det bristfälliga beslutsunderlaget som inte innehöll några alternativ och inte beskrev konsekvenserna av förändringen i form av hur många elever påverkas, var bor dom, och alternativa möjigheter till transporter på dessa orter, reserverade jag mig mot majoritetens beslut att till Teknik- och servicenämnden förorda en försämring av skolskjutsarna.

Kommunen behöver använda sina pengar effektivare, och också gärna använda mindre pengar, men jag tror det kan ske genom kreativa lösningar och dagens beslut innehöll inget av det slaget. Bara en förlängning av avståndet till skolan för att bara berättigad till skolskjuts. Återstår att se utfallet av dagens beslut och fortsatt hantering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar