Sidor

fredag 7 maj 2010

Krister berömmer Gullringen - gäller också det omvända?

Krister Torenfält berömmer Gullringen på sin blogg. Han kallar Gullringen för det goda exemplet och jag håller med. Föreningslivet driver bibliotek, hantverkslokal, golfbana, simhall, fritids- och samlingslokal med vandrarhem, boulebana, tennisplaner, promenad- / vandringsled, fotbollsplaner, joggingspår, festplats och tar nu mera också hand om grönytorna i samhället mot ersättning. Drivet finns i föreningslivet!

Krister - du bejakar att äldreboende är viktigt också på mindre orter. Varför (tvingas) flytta just på äldredar om man bott på en ort en stor del av sitt liv (för att det inte finns äldreboende)? Så då är så klart frågan - hur gör vi för att få till ett äldreboende i Gullringen? Ett äldreboende skulle frigöra villor för de barnfamiljer du pratar om. Barnfamiljer som vill ha närheten till förskolan, skolan och flera bra fritidsanläggningar och -aktiviteter. Dagis, skola på fem minuters avstånd, och jobb inom 5-20 minuter om jag räknar jobben i Gullringen och radie Kisa-Vimmerby. Och skulle vi åter få till ett tågstopp skulle man bekvämt och miljövänligt kunna pendla till Linköping på cirka timmen.

Vad kan vi politiker göra för att stödja utvecklingen av Gullringen? Jo, vi skulle t.ex. kunna lägga ut skolmaten på entreprenad, eller göra en upphandling av lokalt lagat mat. Det skulle innebära att arbetstillfälle skapas och drivkraften i Gullringen förstärks. Det finns redan matentreprenörer och med dagisbarn och skolans elever så växer deras verksamhetsbas under den tid på året när turismen än så länge är låg. Det skulle innebära tryggare jobb året runt, och det skulle innebära att SKANSKA skulle få tillgång till en lokal restaurang för sina anställda och kundbesök i Gullringen.

Du kan medverka till denna entreprenörsanda genom att undanta Gullringens barn och elever från att få centralt lagad mat i Vimmerby, nedkyld, transporterad och lokalt uppvärmd och slutberedd i Gullringen.

Samma åtgärd vore högst relevant för Storebro. Där är det ytterst osäkert om det blir något Gästgiveri i fortsättning. Om vi snabbt erbjöd Gästgiveriet att ta över mat till förskola, skola och äldreomsorg (? - okunnig hur det är med den saken i Storebro) så skulle vi med all sannolikhet också trygga en året-runt-restaurang i Storebro till nytta och glädje för Storebrobor, företagen, och också bilister på väg 23/34 som sannerligen inte är bortskämda med bra matmöjligheter längs vägen nu när vägen går långt utanför de flesta tätorter hela vägen från Linköping till Kalmar. Storebro skulle kunna bli en anhalt på vägen knappt två timmar från Linköping och ungefär lika långt från Kalmar.

I Södra Vi är underlaget för en affärsmässig drift av skolmatrestaurang ännu bättre. Södra Vi har kommunens största företag. Jag vet inte hur det är idag, men för tiotalet år sedan så hade det lokala näringslivet viss konkurrens av skolmatbespisningen som erbjöd Dagens lunch till företagets tjänstemän. Så varför inte bjuda ut skolmatsrestaurangen till en entreprenör och låta dem konkurrera på riktigt. Låt dem utveckla sin mat och självklart erbjudas på äldreboendena också.

Jag läste i Vimmerby Tidning här om dagen att arbetet med kylmatköket i Vimmerby fortsätter, dock vet vi fortfarande inget om kostnaderna för att göra om köken i kransorterna till mottagningskök. Din kollega Bo Svensson har fortfarande inte levererat några svar på det efter min fråga i fullmäktige. Där emot verkar det ha gått grus i maskineriet då jag kunde läsa att det skulle bara bli en rätt att välja på för barn och gamla, och då var det ett av de heta argumenten för att laga maten centralt, kyla ned den, transportera den, så att man kunde värma upp den sort man ville ha. Det är inte mycket till valfrihet att vara hänvisad till kommunens meny från den dag man flyttar in i ett äldreboende till träfracken åker på.

Jag tror barnfamiljer och blivande barnfamiljer lockas av olika saker. Att finna sin utkomst, att finna ett jobb, eller att uppleva entreprenörsandan och skapa ett jobb - det tror jag lockar unga vuxna att bosätta sig på en ort. Inte alla - men kanske tillräckligt många för att skapa utveckling i ett mindre samhälle som Gullringen. Därför skulle också Ådala demensboende kunna erbjudas till försäljning. En entreprenör har oftast drivkraften att vilja utveckla, att få saker och ting att växa. Där finns kanske den framtida grunden för att finna någon som vill satsa på ett särskilt äldreboende.

Idéen med marknadsföring av kommunens tätorter på Astrid Lindgrens Värld är jättebra, och något vi borde tagit fasta på redan de gångna åren. Men marknadsföring har inte varit kommuns starka gren. Det är bara att konstatera. Men det kan bli bättre. Vi kan göra det bättre!

Jag tror på den lokala utvecklingskraften, men då får inte politiker sätta käppar i hjulet med kommunala beslut så går åt andra hållet, typ centraliserad matlagning för hela kommunen, stora särskilda boenden avsedda för hela kommunens äldregrupp etc. Då rycker man effektivt undan mattan för lokal utveckling.

Vi har t.ex. ett stort kontorshus som bara väntar på någon fiffig idé, eller många små fiffiga idéer som tillsammans skulle fylla huset med kanske 100-talet medarbetare! Det är mer än vad som finns i hela kommunen i den vägen tror jag. Nästan varje kväll tänker jag så det knakar på vad som skulle kunna finnas där, och i drömmen ser jag huset fullt av företagande. Eskil Erlandsson drömmer om det nya matlandet - en Centerbroschyr som kom i lådan här om dagen.

Frågorna är: Kommer Gullringen också att berömma Krister Torenfält för sina beslut gällande kylmatlagning i Vimmerby, och kommer hans Jordbruksminister Eskil Erlandsson att göra den missade chansen att stärka matturism på landsbygden, och hans partiledare Maud Olofsson att gör det för den missade chansen till kvinnliga företagare inom restaurangbranschen? Istället för nya företagare riskerar 12 personer att bli uppsagda för att kylmatsystemet ska gå ihop, om nu det räcker. Tillåt mig tvivla. Andra bedömmare säger att transporterna kommer fördyra systemet. Det kommer aldrig att gå ihop. Stackars Krister, det måste varit någon annan i Vimmerby-Centern som höll i partipiskan när det blev kylmat - för om det varit Krister så hade han väl inte kunnat tala sig så varm för Gullringen som det goda exemplet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar